Elk jaar op de tweede zondag van december wordt over de hele wereld wereldlichtjesdag gehouden. Om 19:00 uur lokale tijd worden er kaarsjes gebrand, ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Tijdens de samenkomst worden de kinderen herinnerd door middel van het branden van kaarsjes en door te luisteren naar muziek, zang, troostende woorden en gedichten. Eveneens wordt het lied “Precious Child” ten gehore gebracht dat speciaal voor deze dag is geschreven.
Lees meerHet grootste social mediabedrijf van de wereld – Facebook – heeft aangegeven te werken aan een tegenhanger van de ‘vind-ik-leuk’-knop.
Lees meerUit een Britse enquête onder 2000 volwassenen blijkt dat een derde van de mensen bij hun uitvaart geen kerkdienst wil en een kwart wil dat de nabestaanden kleurrijke kleding dragen.
Lees meerDolf van der Weij voert u tijdens een wandeling langs de bijzondere plekken op het landgoed Heidehof en Natuurbegraafplaats Hillig Meer en vertelt u de verhalen die daarbij horen. Een bijzondere reis terug in de tijd.
Lees meerBij leven al vastleggen waar je begraven wilt worden. Zelf een mooie plek uitzoeken, daar een jonge boom of bloeiende struik op planten en er voor altijd mogen liggen. Dat idee spreekt steeds meer mensen aan. Dat is te zien in de toenemende belangstelling voor natuurbegraven op natuurbegraafplaats Reiderwolde. Daar werd in juni de 100ste reservering genoteerd.
Lees meerJe lichaam schenken aan de wetenschap: wie doet dat, waarom en wat gebeurt er dan? Journaliste Afke van der Toolen zocht het uit, nadat haar vader zijn stoffelijk overschot had gedoneerd aan het UMC Groningen. Door: Afke Van Der Toolen 21 augustus - volkskrant.nl
Lees meerMaandag 8 juni wordt Peter (47), de zoon van dominee Arie van der Veer, levenloos thuis aangetroffen. Een hartstilstand. Zijn vrouw Annet en hun 7 kinderen blijven alleen achter. Peter was net als zijn vader voorganger in de Christelijk Gereformeerde kerk in Zwolle.
Lees meerSoms kom je van die pareltjes van artikelen tegen dat je ze niemand wilt onthouden. Zo ook de politieblog van forensisch onderzoeker Henrieke Schoonekamp over haar intens aangrijpende ontmoeting met Wendy. Een paar maanden geleden verloor Wendy haar zoontje. "Op het raam in de woonkamer staan zijn vingerafdrukken. En Wendy heeft René gevraagd hoe ze die vingerafdrukjes van het raam kan halen zodat ze bewaard blijven..." door Henrieke Schoonekamp
Lees meerAls nabestaanden in de gemeente Emmen niet kunnen of willen betalen voor de uitvaart van een familielid, dan mogen ze ook niet aanwezig zijn bij de crematie. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.
Lees meerIn Zeeland zijn er grote verschillen in de manier waarop gemeentelijke uitvaarten worden aangepakt. Het gaat hier om een begrafenis of crematie van een overledene die geen nabestaanden en nalatenschap heeft, volledig verzorgd en betaald door de gemeente waarin die persoon is gestorven. Wat zijn de verschillen in Drenthe? Welke ervaringen heeft u?
Lees meerIn de praktijk blijkt dat de gevolgen op de werkvloer na het overlijden van een dierbare groot zijn. En als ze weer werken, vallen ze makkelijk uit. Hoeveel verloftijd heeft iemand eigenlijk nodig, en hoe moet dat geregeld worden?
Lees meerKinderen nemen moeders lijkwadenbedrijf over na haar dood. Monique runde jarenlang Wikkelgoed Uitvaarttextiel: ze ontwierp, maakte en verkocht lijkwaden, een soort wikkeldoek waar nabestaanden hun dierbare na het overlijden in kunnen wikkelen als alternatief voor een kist. „Als mijn moeder één missie had op deze wereld, dan was het om de uitvaartbranche te laten zien dat er een liefdevoller en persoonlijker alternatief is voor een kist”, vertelt zoon Arne Wijnands (31).
Lees meerKleine Hein is een spel & speurtocht. Kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar ontdekken samen met Kleine Hein het museum en de begraafplaats. Aan de hand van vragen en opdrachten komen ze veel te weten over zaken als afscheid nemen, rouwen, rituelen van andere culturen en manieren om mensen te herinneren.
Lees meerDeze tour voert ons door het eeuwenoude landschap van midden Drenthe, over de Hondsrug en het Ellertsveld en door het jongste ontginningsgebied van Drenthe. Op onze tour bezoeken we bijzondere hunebedden, een tweetal middeleeuwse kerkjes met kerkhof, een kleine Joodse begraafplaats en een natuurbegraafplaats.
Lees meerLangs kromme lijnen een tocht door Middag – Humsterland Deze tocht voert door een ongerept boerenland en het oudste cultuurlandschap van Nederland. De weg kronkelt door het landschap en je kunt mijlenver om je heen kijken. Sinds 2005 heeft dit gebied de status van “Nationaal Landschap” gekregen en is het voorgedragen om geplaatst te worden op de “lijst van Werelderfgoed” van de UNESCO.
Lees meerDrie op de tien Nederlanders kan de kosten van een uitvaart niet binnen 30 dagen betalen. Daarnaast zegt 30% geen uitvaartverzekering te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van GfK.
Lees meerJan Mokkenstorm, psychiater en directeur van 113Online (de hulplijn voor mensen met zelfmoordgedachten) noemt deze tentoonstelling van levensbelang: "In Nederland vindt heel langzaam een cultuuromslag plaats. We zijn er met elkaar steeds meer van doordrongen dat we zelfmoord kunnen voorkomen. En dit beladen onderwerp bespreekbaar maken, is een eerste stap. We mogen niet accepteren dat er mensen zijn die eenzaam en radeloos sterven door zelfmoord.”
Lees meerAfgelopen winter zijn er meer mensen overleden dan in de winter van 2013/’14. Vooral de sterfte onder 80-plussers was hoger, ook in vergelijking met eerdere winters.
Lees meerTerwijl het in de rest van Nederland hard regende, viel het weer in Eext mee. Onder de monumentale bomen van de Inspiratielaan was het grotendeels droog. Daar stonden kramen opgesteld met allerlei informatie over milieu- en natuurvriendelijk begraven.
Lees meerTijdens de Week van de Begraafplaats, van zaterdag 30 mei t/m zondag 7 juni, worden op veel begraafplaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd.
Lees meer