Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Wanneer u een crematie moet regelen staat Vermeer Uitvaartzorg 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar. Wij kunnen ons voorstellen dat er veel op u af komt in een vaak emotionele periode. Dan is het fijn dat u kunt terugvallen op een professionele uitvaartverzorger.

Crematieplechtigheid

De rouwplechtigheid, zoals een kerkdienst of uitvaartdienst, voorafgaand aan de crematie, kan gelijk zijn aan die bij een begrafenis. Buiten aanwezigheid van nabestaanden wordt later die dag de overledene dan werkelijk gecremeerd. Dit vindt plaats in een crematorium waar de overledene in een uitvaartkist gecremeerd wordt. Natuurlijk kan er ook een plechtigheid worden georganiseerd in de aula van het crematorium.

Een kist is geen verplichting, de crematie mag ook plaatsvinden op een ligplank en gewikkeld in een wade. Bij invoer op een ligplank is de enige voorwaarde, dat het lichaam voor het ovenpersoneel niet als zodanig herkenbaar is.

Crematieproces

De verbranding vindt plaats in een oven. De temperatuur is ongeveer 1100 graden Celsius en de verassingstijd is ongeveer anderhalf uur. De as van een volwassen persoon weegt ongeveer 2,5 - 3 kg (inclusief kist). Het is een misverstand dat een lichaam verteert door de vlammen. De verassing geschiedt door de hitte. Bekijk hier meer over het crematieproces>>

Crematorium

De daadwerkelijke verbranding wordt uitgevoerd door het crematoriumpersoneel. Voorheen geschiedde dit doorgaans buiten aanwezigheid van nabestaanden of belangstellenden. Tegenwoordig kunnen de nabestaanden aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Bij de meeste crematoria is dit geen probleem. Een aantal crematoria heeft de ovenruimte een publieksvriendelijker uiterlijk gegeven.

Asbestemming

Na afloop van een crematie kan de as na een periode van één maand bedenktijd - een periode die bij wet is voorgeschreven - bewaard worden in een urn of worden verstrooid.

Regels bij begraven en cremeren >>
Meer lezen over crematie in Emmen? >>