Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Kinderen nemen een belangrijke plaats in bij Vermeer Uitvaartzorg. Als vader van drie kinderen kan Peter Vermeer zich inleven in de belevingswereld en de ontwikkelingsfasen van kinderen. Wij proberen in overleg met de naaste familie kinderen zo goed mogelijk te betrekken bij het nemen van afscheid.

Elk jaar verliezen 2000 kinderen en jongeren een broer of zus, en 5000 kinderen en jongeren een ouder door de dood. Als volwassenen hebben we soms de neiging om kinderen te beschermen voor verdriet. Toch is het beter kinderen deze ervaringen van verlies en verdriet niet te besparen. Wel kunnen we kinderen helpen omgaan met dit verdriet. 

Wij begeleiden en ondersteunen u, en geven aan waar u extra informatie en hulp kunt verkrijgen. Des te beter kinderen geholpen worden, en verdriet en pijn niet hoeven weg te stoppen, des te beter ze op latere leeftijd omgaan met bijvoorbeeld verlies. Ieder kind reageert op een andere manier. Bekijk hier enkele tips die u kunnen helpen bij het omgaan met kinderen die te maken hebben met verlies.

Onderstaand vindt u een selectie van lectuur en instanties die u wellicht kunnen helpen wanneer u geconfronteerd wordt met kinderen en verlies.


Overzicht van websites kinderen en uitvaart


Stichting Achter de Regenboog
Ouders van jonge helden


Boekjes kinderen en afscheid

Dag lieve opa - Mirjam Visker (ISBN 9789082114904)

Dag lieve opa.
Omschrijving
Hoe vertel je je kind wat er allemaal gebeurt als iemand begraven wordt? De kist uitzoeken, opbaren, de condoleance… Aan de hand van begrijpelijke tekst en heldere illustraties leven we mee met LAPPA, als zijn opa overlijdt en begraven wordt. Dit boekje laat op integere wijze alle gebeurtenissen rondom de begrafenis; het opbaren, opa in de kist, de begrafenisondernemer, de rouwauto's, de begraafplaats...

Het verhaal en de illustraties kunnen gebruikt worden om met een kind over het overlijden en de gebeurtenissen rondom de begrafenis van de eigen grootouder te praten.

Voor kinderen die zelf kunnen lezen en schrijven, is er ruimte in het boekje om iets met het verdriet om het overlijden van hun eigen opa te doen. Het is mogelijk om over opa te schrijven, een mooie tekening voor hem te maken of een foto van opa in te plakken.
Dag lieve opa kan daardoor een blijvende herinnering aan de eigen opa zijn en geeft troost bij de verwerking van zijn dood.

Voor kinderen vanaf 4 jaar
Kinderen en afscheid