Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Alternatieve uitvaarten in opkomst

Uit een Britse enquête onder 2000 volwassenen blijkt dat een derde van de mensen bij hun uitvaart geen kerkdienst wil en een kwart wil dat de nabestaanden kleurrijke kleding dragen.

Het traditionele kerkhof wordt in de UK steeds meer verruild voor alternatieve bestemmingen, zoals tuinen, sportlocaties en mooie plekjes in de natuur. De traditionele lijkwagen maakt steeds vaker plaats voor een (wit) busje, motoren of een koets, zo blijkt uit gegevens van 2.500 begrafenisondernemers.
Bijna de helft (49%) van de begrafenisondernemers zei dat ze in het afgelopen jaar minstens één uitvaart hadden verzorgd, anders dan in een kerk of een crematorium. Meer dan een derde van de volwassenen (37%) zei dat ze een alternatieve locatie voor hun eigen uitvaart overwogen.
Locaties die vaker genoemd werden, waren een meer of rivier (25%), op het platteland (20%), thuis of in de tuin (17%), bij een strand of op zee (20%).

De verschuiving naar minder sombere uitvaarten komt ook tot uitdrukking in de kleding die wordt gedragen door de aanwezigen. Een kwart van de respondenten zei dat de gasten bij hun uitvaart alles behalve zwart mochten dragen en bijna driekwart (72%) van de begrafenisondernemers zei dat ze in het afgelopen jaar uitvaarten hadden verzorgd, waar dit het geval was. Bijna de helft (48%) van de begrafenisondernemers had in het afgelopen jaar uitvaarten geregeld, waarbij de gasten kleding droegen die belangrijk was voor de overledene, zoals voetbalshirts of baljurken.
Uit een Nederlandse enquête uit 2011 blijkt dat ook hier regelmatig vraag is naar alternatieve locaties. Ook groene uitvaarten zijn in opkomst, waarbij milieuvriendelijkheid en duurzaamheid centraal staan.

Door Chantal Caes - dinsdag 8 september 2015 Gelezen op Welingelichtekringen.nl

Gesprek over de mogelijkheden?

 

terug naar overzicht