Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Algemene begraafplaats Nieuw-Dordrecht - Nieuwe entree komt eraan

Nieuw-Dordrecht – Wat drie jaar geleden nog te boek stond als een verwilderde dodenakker, mag zich nu de trots van Nieuw-Dordrecht noemen. De Algemene Begraafplaats in het dorp ligt er strakker en mooier bij dan ooit.

De kers op de taart is momenteel in de maak: een fraai ogende nieuwe toegangspoort.

Overwoekerde grafstenen, vervaagde belettering op de zerken en vooral veel wildgroei. Een aantal jaren geleden lag de begraafplaats van Nieuw-Dordrecht er allesbehalve florissant bij. ‘Complete delen waren ten prooi gevallen aan achterstallig onderhoud’, vertelt Jan Wever, die samen met Roelf Prummel, Gerrit Wisman en nog 12 andere vrijwilligers deel uit maakt van de plaatselijke begrafeniswerkgroep. ‘In onze ogen bleef de gemeente achter met het periodieke onderhoud. Dat waren we op gegeven moment zo zat, dat we zelf maar in de benen zijn gekomen.’

Teveel rotzooi

Het overdadige groen werd door de groep gekortwiekt, schots en scheef staande graven weer rechtgezet, banden weer gelijmd en graven wegdrukkende bomen omgehakt. De puntjes moeten hier en daar nog op de i, maar het aanzicht is drastisch verbeterd. ‘Tot voor kort bezochten nabestaanden nauwelijks de graven. Teveel rotzooi. Of ze konden de graven niet meer terug vinden. Tegenwoordig zie je dat er hier en daar weer een bloemetje bij een steen wordt gelegd.’ De waardering voor het grafveld zit dankzij de inzet van de vrijwilligers weer goed in de lift.

Burgerbudget

Dat bleek ook uit de stemming over het burgerbudget, die afgelopen najaar werd gehouden. In mei kende de gemeente Emmen het dorp een zogenoemd ‘burgerbudget’ toe van 38.000 euro. Het staat de lokale bevolking vrij om deze volledig naar eigen inzicht te verdelen over noodzakelijke werkzaamheden in het dorp. Bewoners hebben hier in september over mogen meebeslissen. De meeste stemmen gingen uit naar het plan om een gloednieuwe entree te plaatsen bij de begraafplaats. De werkgroep knijpt in de handen met de support en het toegekende uit het budget afkomstige bedrag van 8000 euro die het door hun ingediende entreeplan ontving.

Oorlogsgraven

Het huidige karakterloze, gegalvaniseerde hekwerk wordt daarom vervangen door stenen pilaren met daartussen sierlijk gesmeed ijzer. De vernieuwde 25 meter lange entree bestaat straks uit een brede doorgang met daarnaast een loophek. Rondom en nabij de entree wordt nieuw groen ingeplant. Het struikgewas vlak achter de entree verdwijnt en wordt vervangen door een grasperkje met wellicht een boom. Inmiddels ligt de fundering van het nieuwe hekwerk er al in. De groep hoopt voor de eerstvolgende dodenherdenking in mei de klus te hebben geklaard. De bijbehorende ceremonie mag altijd rekenen op veel belangstelling, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van 24 oorlogsgraven van in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde RAF-soldaten.

Stokje

Het geld is voldoende voor het vervangen van het hekwerk en wat nieuwe beplanting. Maar de werkgroep wil meer. Het trio denkt zelf nog aan meer groen, vervanging van de bestrating en de verwijdering van enkele oude heggen. De groep meent daarom dat de gemeente mag voorzien in een extra bijdrage van tussen de 15.000 en 20.000 euro voor het investeren in materiaal en de bijbehorende machines voor dorpsbreed onderhoudswerk. Wever: ‘Feitelijk doen wij hier het werk dat de gemeente had moeten doen. Tegelijkertijd verdienen ze ook aan ons, aangezien we het stokje compleet hebben overgenomen.’

Boom uitgevers Nieuwsmedia / Rien Kort

terug naar overzicht