ASSEN - Als nabestaanden in de gemeente Emmen niet kunnen of willen betalen voor de uitvaart van een familielid, dan mogen ze ook niet aanwezig zijn bij de crematie. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe.
Drentse gemeenten regelen een paar keer per jaar de uitvaart als nabestaanden niet kunnen of willen betalen voor een begrafenis of crematie. De gemeente organiseert dan een sobere uitvaart zonder advertentie in de krant, rouwkaarten en koffie bij de plechtigheid.
Technische crematie
Emmen heeft er - met gemiddeld tien uitvaarten per jaar - het vaakst mee te maken. Nabestaanden kunnen in Emmen wel afscheid nemen, maar mogen niet aanwezig zijn bij de begrafenis of crematie. Een stap over de drempel van het crematorium betekent een hoger tarief en dat vindt Emmen niet wenselijk omdat het om gemeenschapsgeld gaat. Ook Coevorden voert dit beleid.
Meer dan afscheid nodig
Volgens uitvaartverzorger Edith Potjer is het wel belangrijk dat nabestaanden meer kunnen doen dan alleen afscheid nemen. "Als het gaat om je vader of moeder die een moeizaam leven heeft gehad en waar je van gehouden hebt, dan is het ontzettend fijn dat je op een goede manier afscheid kunt nemen en zal het zeker bijdragen aan een goede verwerking."
Spijt
Nel Jongste was één van de weinige aanwezigen op de uitvaart van haar buurman. Het was voor haar heel belangrijk dat ze aanwezig kon zijn bij een plechtigheid. "Ik vond het heel rustig, heel gedragen. Heel stijlvol. Je houdt er een heel goede herinnering aan over."
Ze vindt dat de gemeente Emmen het beleid moet veranderen. "Ze kunnen er later spijt van krijgen dat ze zich zo gedragen hebben in hun leven. Niet bij de begrafenis zijn blijft je bij. Dat moet Emmen aanpassen," aldus Jongste.
Aandacht voor schrijnende gevallen
"Standaard regelen we niet dat er een dienst bij inbegrepen zit omdat we de kosten zo laag mogelijk willen houden. Maar daar waar er een schrijnend geval is, kijken we naar de achtergrond en gaan we op zoek naar een passende en menselijke oplossing." Dat zegt wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) van de gemeente Emmen in een reactie.
Asverstrooiing ligt vast
De gemeente Assen verstrooit de as van mensen die op kosten van de gemeente worden gecremeerd rond de vijver van begraafplaats De Boskamp. Dat leidde tot een woedende reactie van een nabestaande. De gemeente maakte een uitzondering vanwege de gebrekkige communicatie over dit beleid, maar gaat wel maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.
Burgemeester Marco Out: "We gaan nabestaanden nog duidelijker maken dat als ze zelf geen handtekening zetten, er bepaalde spelregels gelden. Willen ze dat anders, dan kan dat. Maar dan moeten ze zelf de uitvaart verzorgen."
Geld terug claimen
Als de gemeente Tynaarlo vóór een uitvaart geen nabestaanden vindt, dan gaat de gemeente naar de plechtigheid toe, met de rekening in de hand, in een poging deze alsnog te overhandigen aan eventuele nabestaanden.
Wethouder Theun Wijbenga zegt hierover: "Ik geef toe: dat klinkt heel wrang. Maar aan de andere kant is het ook zo: wanneer wij weten dat het familie is en deze mensen zijn willens en weten niet van plan om de kosten te betalen, dat we dan een uiterste poging doen om toch die kosten terug te krijgen."
Ceremonie elders
Als er geen begrafenis of crematie is waar nabestaanden bij kunnen zijn, dan adviseert Edith Potjer van Achaat Uitvaartverzorging een plechtigheid te organiseren op een andere plaats.
"Waarbij je met een foto en symbolen werkt uit iemands leven en een soort levenstafel maakt. Dan kunnen mensen ook dingen zeggen en een kopje koffie drinken. Dan gaat dat buiten de crematie om maar wel een afscheidsdienst of herdenkingsdienst," aldus Potjer.
Bron: RTV Drenthe - Petra Wijnsema