Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Rustplaats in de natuur

In gebieden van Natuurmonumenten komen 10 tot 15 natuurbegraafplaatsen. Mensen met liefde voor natuur krijgen zo de gelegenheid daar een laatste rustplaats te vinden.

Begraven worden midden in de natuur, op een mooie plek waar eeuwige rust heerst. Een plek waar de overledene opgaat in de natuur. Voor veel mensen is dat een wens. Natuurmonumenten wil die gelegenheid graag bieden.

Nieuw initiatief
Samen met Natuurbegraven Nederland (NBN) ontwikkelt Natuurmonumenten de komende jaren daarom 10 tot 15 natuurbegraafplaatsen in heel Nederland. Natuurmonumenten stelt gebieden beschikbaar en blijft deze als natuurgebieden beheren. Natuurbegraven Nederland regelt samen met de nabestaanden de begrafenis en draagt zorg voor de exploitatie van de natuurbegraafplaats.

Wat is een natuurbegraafplaats?
Een natuurbegraafplaats is een plek in de natuur waar een overledene op een natuurlijke wijze wordt begraven. De plek op de natuurbegraafplaats koop je middels een eeuwigdurend grafrecht. Daarnaast wordt door de notaris de eeuwigdurende grafrust vastgelegd en in het kadaster ingeschreven. Zo kan er planologisch geen andere bestemming komen dan natuur. Ook zijn er voor zowel de koper als de uiteindelijke nabestaanden geen zorgen meer over het verlengen van de grafrechten.

Nieuwe natuur door natuurbegraafplaats Huis ter Heide 
Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland staan aan de vooravond van hun eerste gezamenlijk te ontwikkelen natuurbegraafplaats. Van het in totaal 1.000 hectare tellende landgoed, zal 35 hectare worden ingericht als natuurbegraafplaats. Met de inrichting zal de ecologische waarde enorm vergroot worden en juist ook nieuwe natuur worden gerealiseerd. Dit heeft geen gevolgen voor de openstelling, het natuurgebied blijft voor iedereen toegankelijk tussen zonsopgang en –ondergang. Het streven is om de natuurbegraafplaats Huis ter Heide in het najaar van 2015 te openen.

Kijk hier voor meer informatie over de natuurbegraafplaats van Huis ter Heide.

Heeft u vragen over dit initiatief? Neem dan via het contactformulier contact met ons op.

Toekomstige locaties
Op dit moment onderzoeken we in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Brabant en Limburg de mogelijkheden voor natuurbegraafplaatsen.

Wat gebeurt er met de inkomsten?
Het is voor Natuurmonumenten van belang om voldoende inkomsten te genereren om nieuwe natuurprojecten of de aankoop van natuur mogelijk te maken. Wij moeten steeds meer zelfstandig het beheer en aankoop van natuur bekostigen. Natuurmonumenten moet alternatieve inkomsten zoeken en meer samenwerkingen aangaan met natuurlijke partners zoals Natuurbegraven Nederland.

Meer weten over natuurbegraven?
Wil je meer informatie kijk dan op de pagina met de meest gestelde vragen over natuurbegraven of op de website van Natuurbegraven Nederland (NBN).

Bron: www.natuurmonumenten.nl

terug naar overzicht