Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Uitvaart koopje

AMSTERDAM • Wie als nabestaande vooraf goed z’n huiswerk doet, kan tot duizenden euro’s bezuinigen op een uitvaart.

Reden is de explosieve toename van het aantal uitvaartondernemers. Vanwege de keiharde concurrentie is er momenteel een regelrechte prijzenslag gaande.

Door de toename van het aantal uitvaartondernemers zijn de winstmarges in deze branche enorm onder druk komen te staan.

Volgens cijfers van brancheorganisatie BGNU is het aantal uitvaartondernemingen sinds 2011 gestegen van zo’n 1200 naar 1800. „Een toename van ruim 47 procent, terwijl het aantal overlijdens met slechts acht procent steeg”, aldus voorzitter Paul Koeslag.

In de uitvaartbranche is de concurrentie moordend. Het aantal bedrijfjes en zelfstandigen dat in de branche actief is, is de afgelopen jaren enorm gestegen. Zozeer zelfs dat de begrafenisondernemingen met een regelrechte prijzenslag dingen om de gunst van de nabestaanden.

„Al moet ik zeggen dat de prijzen voor de reguliere plechtigheden redelijk marktconform zijn”, zegt Paul Koeslag, voorzitter van koepelorganisatie BGNU. „Vooral het aanbod van speciale budget-uitvaarten is de afgelopen jaren vele malen groter geworden.”

„De consument heeft talloze mogelijkheden en via internet is er meteen een goed zicht op de diverse tarieven”, aldus Koeslag die erkent dat de klant op veel manieren kan besparen op begrafenis- en crematieplechtigheden.

Bovendien: „Vroeger werden er door kerk of cultuur vaak bepaalde eisen aan een uitvaart gesteld die kosten met zich meebrachten, maar dat is al lang niet meer het geval.”

Vooral tijdens de crisisjaren is het aantal uitvaartbedrijfjes fors gestegen. Onder meer als gevolg van zzp’ers die zich massaal op deze markt stortten.

Koeslag: „UWV en sociale diensten gaven werkzoekenden veelvuldig het advies in deze branche aan de slag te gaan. Daar zou altijd werk zijn: mensen blijven immers doodgaan. Gevolg is echter dat er heel veel uitvaartondernemers bij zijn gekomen. Ook al omdat het een vrij beroep is. De titel is niet beschermd: iedereen mag zich uitvaartondernemer noemen. Met een mobieltje en een hoge hoed kun je zo aan de slag.”

Er bestaan zelfs al internet-uitvaartorganisaties, waar alles online kan worden geregeld. Om de kwaliteit te waarborgen, heeft de BGNU afgelopen najaar een nationaal vak-examen gelanceerd. Dit voorjaar studeren de eerste kandidaten af. „Maar ook is er een keurmerk en een eigen uitvaartombudsman, waar klachten kunnen worden ingediend”, aldus Koeslag.

Uitvaartexpert Peter van Schaik, die niet alleen een eigen uitvaartonderneming heeft maar ook zo’n zestig uitvaart-websites beheert, bevestigt de prijzenslag: „Een regelrecht gevolg van het overschot aan uitvaartondernemers. Waarbij ondernemingen met hoge vaste lasten soms moeten opboksen tegen vrouwen op middelbare leeftijd die een carrièremove hebben gemaakt en zaken als een lijkwagen simpelweg huren. Grote bedrijven moeten mee in de concurrerende prijzen. Waar vroeger een uitvaart zes- tot zevenduizend euro kostte, ben je nu vaak voor de helft klaar. Iets wat ik overigens niet terugzie in de premies die je bij uitvaartverzekeraars moet betalen.”

Volgens de laatste CBScijfers overleden vorig jaar 148.000 mensen, tegenover 147.000 in 2015. Van Schaik: „Er wordt altijd gezegd dat Nederland vergrijst en het sterftecijfer dus toeneemt, maar de grote groep zogenoemde babyboomers is eigenlijk pas over circa tien jaar aan de beurt.”

Bereken

 

 

 

 

De Telegraaf, oor Jan Colijn.

terug naar overzicht