Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Urnenbos bij het Drentse Anloo.

ANLOO - Op de glooiende hellingen van landgoed Ter Borgh in Anloo zijn de eerste urnen geplaatst in het urnenveld. De familie Ten Sijthoff bedacht anderhalf jaar geleden het urnenveld, zoals deze ook in de prehistorie bestonden.

De eerste plaatsingen
In eerste instantie zijn twee urnen bijgezet in de grond van het veld. Zondag wordt een derde geplaatst. Met een spade wordt een klein gat gegraven, waarin de urn komt te staan. Daarover komt een laag grond, met daarop een kei of een stuk hout met de naam van de overledene. Er zijn al ongeveer twintig reserveringen.

Uniek
De komst van het urnenveld naar de bossen bij Anloo is volgens het echtpaar uniek. Het zou het enige urnenveld in Nederland dat in gebruik is. Vroeger was het vrij gebruikelijk om de overledenen bij te zetten in een urnenveld.

Prehistorie
Het oude hunebed op het landgoed herinnert aan de rijke historie van het gebied. Eerder lagen hier al urnenvelden. Enkele grafheuvels zijn nog te zien. Deze gebiedskenmerken zijn tekenend voor het volk dat vroeger op de Hondsrug leefde.

Het plan
Het idee voor een urnenveld ontstond niet zomaar. Jan en Marga Ten Sijthoff wilden graag iets met de historierijke grond van het landgoed doen. Ze wisten dat er vroeger urnenvelden lagen en zijn zo op het idee gekomen om er weer een urnenveld te maken. Aanvankelijk was de gemeente niet blij met het idee, maar na nadere uitleg werd de burgemeester enthousiast. De gemeente gaf anderhalf jaar geleden groen licht.


Vol
De eerste reserveringen zijn binnen en de eerste twee urnen zijn geplaatst. Op het veld worden in de toekomst geen urnen geruimd. De urnen die in de grond staan blijven daar voor de eeuwigheid. Als het veld vol is, worden er geen nieuwe urnen begraven.

Voor meer info:  Urnen veld Anloo of Vermeer Uitvaartzorg

Bron: RTV Drenthe

terug naar overzicht