Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Veelgestelde vragen over de uitvaart mét het antwoord

Wat moet ik doen als er iemand is overleden?

Bel een arts - meestal is dat de huisarts - om het overlijden formeel vast te laten stellen. Waarschuw de naaste familieleden of vrienden. Bel Vermeer Uitvaartzorg. Verzamel alvast de noodzakelijke papieren: trouwboekje, paspoort of id-kaart en leg kleding klaar voor de overledene. 

Ik ben verzekerd bij een maatschappij die ook de uitvaart doet, heb ik nog keuze?

Ja, u kunt altijd zelf kiezen wie de uitvaart, begrafenis of crematie verzorgt. Dat geldt ook als u verzekerd bent bij een van de grote drie: Dela, Yarden en Monuta. Deze maatschappijen hebben zelf een afdeling Uitvaarten, maar die werkt vaak vanuit een centraal kantoor 'ver weg' en is daardoor minder betrokken. Vermeer Uitvaartzorg regelt zelf met de verzekering haar vergoeding, dus daar hoeft u zich geen zorgen om te maken. Als u dat prettig vindt, maken we graag vrijblijvend een berekening voor u.

Wat kost een uitvaart?

Globaal kost een uitvaart tussen vijf- en tienduizend euro. (Een sobere uitvaart kan al vanaf tweeduizend euro, maar veel mensen kiezen voor een uitgebreidere uitvaart.) Bij die gemiddelde prijs is inbegrepen: het verzorgen van de overledene, opbaren, kist of lijkwade, rouwkaarten, vervoer overledene naar uitvaartcentrum, uitvaartceremonie, dragers, afsluiting, gemeentelijke rechten en leges. Het werk van de uitvaartverzorger is wel bij de prijs inbegrepen, een gedenksteen of plek in een gedenkmuur niet. Dan zijn er nog heel veel extra's mogelijk zoals volgauto's, een koets, een professionele spreker, een fotograaf, live muziek, een koffietafel na afloop en klokken luiden. Met het uitvaartplan van ons kunt u eenvoudig berekenen wat uw wensen kosten. Slaat u uw wensen op in het uitvaartplan dan kunt u aantrekkelijke korting opbouwen.

We willen de overledene graag zelf verzorgen, kan dat?

Natuurlijk. Zelf de overledene afleggen en verzorgen, kan een deel zijn van het afscheid. Van ons krijgt u daarvoor alle ruimte. Als u het goed vindt dat we er bij aanwezig zijn, helpen we graag met praktische tips over aanpak, kleding en verzorging. Veel nabestaanden laten overigens het verzorgen aan ons over en komen zo nu en dan even kijken. Ook dat vinden we prima. Wij bieden onze deskundigheid aan, het is aan de nabestaanden op welke manier zij die willen gebruiken.

Waar vind ik een mooi gedicht of mooie muziek voor op de uitvaart?

Er is heel veel te vinden op internet. Zoek naar uitvaartgedichten of gelegenheidsgedichten via Google of een van de andere zoekmachines. Toon Hermans, Toon Telligen, Gerrit Achterberg zijn veel geziene namen. Voor muziek geldt hetzelfde, er is zoveel mooie muziek en het is zo smaakgebonden dat een goed advies bijna niet te geven is. Alles mag tegenwoordig, zeker als de tekst of de muziek een relatie heeft met de overledene. Begin met inspiratie opdoen in de boekenkast van de overledene, noteer de namen van de auteurs en zoek daarop verder. Hetzelfde geldt voor de muziek. Informeer wel van te voren wat het muzieksysteem van de uitvaartlocatie aankan (cd, usb, mp3, vanaf mobiel).

Mag ik ook zonder kist begraven worden?

Ja. Een kist is niet verplicht. Volgens de wet moet het lichaam volledig omhuld worden door vergankelijk materiaal. Een rieten mand of een lijkwade van stof mogen dus ook. Sommige begraafplaatsen en crematoria hebben eigen aanvullende regels, daarom ondersteunen we u graag bij uw keuze.

Wat is milieuvriendelijker, begraven of cremeren?

Daar is veel discussie over en de uitkomst hangt sterk af van de normen die gebruikt worden. Begraven vraagt relatief veel plek, cremeren vraagt evenveel energie als een week lang een huis verwarmen. In beide gevallen komen vervuilende stoffen in het milieu terecht via het grondwater of via de lucht. Voor zover nu bekend maakt het voor het milieu weinig verschil. Uw persoonlijke voorkeur geeft daarom de doorslag.

Waarom waarschuw ik na een overlijden een uitvaartverzorger?

Na een overlijden is er veel te doen en te regelen. Allereerst moet de overledene verzorgd worden en op een passende manier worden opgebaard. Ook is het verstandig al direct een datum af te spreken voor de uitvaart, te kiezen voor begraven of cremeren en in grote lijnen de uitvaart te bespreken. De uitvaartverzorger weet welke mogelijkheden er zijn en helpt u om de juiste keuzes te maken. Over het algemeen is het verstandig om een uitvaartverzorger te bellen, direct nadat de arts is vertrokken.

Is het gek om foto's of een video te maken van een uitvaart?

Foto's of een video maken van een uitvaart wordt steeds gewoner. Neem als het even kan een professionele fotograaf met goede apparatuur. Vaak is de ceremonie binnen. Zonder flits mislukken de foto's dan al snel, met flits is het erg storend. Een professionele fotograaf beschikt over de juiste apparatuur en over heeft voldoende ervaring om niet-storend aanwezig te zijn. Zo nodig hebben wij een goed adres voor u.

Welke documenten zijn er nodig om een uitvaart te regelen?

  • twee verklaringen van de arts (A-verklaring met naam overledene, plus geboorte- en overlijdensdatum; B-verklaring met oorzaak van het overlijden
  • een trouwboekje, identiteitsbewijs of paspoort voor de aangifte van overlijden
  • de verzekeringspapieren
  • eventuele wensen van de overledene
  • verklaring van erfrecht. In bepaalde situaties nodig om de uitvaartverzekering te laten uitkeren

Meestal doet de uitvaartverzorger de aangifte bij de burgerlijke stand en regelt hij ook andere noodzakelijke procedures. Na de aangifte worden andere instanties automatisch op de hoogte gesteld.

Wat zijn de wettelijke eisen als iemand overleden is?

De belangrijkste regels waar iedereen mee te maken krijgt zijn:

  • begraven of cremeren mag pas na 36 uur
  • begraven of cremeren moet binnen zes werkdagen
  • begraven of cremeren moet op een begraafplaats/crematorium

Deze regels komen uit de Wet op de lijkbezorging en het Besluit op de lijkbezorging. Voor iedere afwijking is toestemming nodig van de burgemeester en/of van de officier van justitie. Er zijn nog wat aanvullende regels, maar die zijn pas later van belang.

Ik wil mijn eigen uitvaart regelen, hoe doe ik dat?

U kunt een wensenlijst maken waarop de belangrijkste wensen duidelijk beschreven staan en dat document bij uw verzekeringspapieren bewaren. Verstandig om vast te leggen zijn uw keuzes als het gaat om: begraven of cremeren, thuis opbaren of in een rouwcentrum, type kist of lijkwade, rouwkaarten, soort uitvaart (kerkelijk, neutraal, ingetogen, uitbundig), locatie herdenkingsceremonie, is er (live)muziek en welke dan, eventuele sprekers, condoleance-mogelijkheden, begraafplaats of gedenkplaats, grafmonument. Het kan handig zijn om de verschillende keuzes te maken in overleg met Vermeer Uitvaartzorg. We doen dat graag en we hebben ervaring met alle aspecten van een uitvaart, begrafenis of crematie.

Hoe zit het bij een niet-natuurlijke dood of bij een ongeval?

In zo'n geval wordt er vanzelfsprekend altijd een arts gebeld en meestal ook de politie. Die regelen dat er zo nodig forensisch onderzoek gedaan wordt naar de oorzaak van het overlijden. De uitvaart kan pas geregeld worden als er een Verklaring van geen bezwaar is afgeven door de officier van Justitie.

Terug>>