Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Als u midden in het leven staat is het heel normaal dat u liever niet nadenkt over uw uitvaart. Toch is het verstandig een aantal zaken bij leven te regelen. U mag grotendeels zelf bepalen hoe u uw eigen uitvaart regelt. U kunt uw wensen voor uw afscheid vastleggen met een verklaring. Ook kunt u een uitvaartverzekering afsluiten.

Regels uitvaart

In de Wet op de lijkbezorging is een aantal regels vastgelegd die gelden bij begraven of cremeren. Bijvoorbeeld binnen welke termijn een overledene begraven of gecremeerd moet worden. In deze wet staan geen regels voor de manier waarop een uitvaart georganiseerd moet worden. U mag grotendeels zelf bepalen hoe u uw afscheid regelt. Een rouwauto of uitvaartbegeleider is bijvoorbeeld niet verplicht.

Meer lezen over regels bij begraven of cremeren >>

Wilsbeschikking

Uw wensen voor uw uitvaart kunt u vastleggen in een wilsbeschikking. Deze kunt u zelf opstellen of bij een notaris laten maken. De verklaring moet u ondertekenen, en de datum van ondertekening erbij vermelden. Als uw wensen veranderen, moet u in een nieuwe verklaring uw eerder gemaakte verklaring uitdrukkelijk herroepen. Het is niet nodig om alles vast te leggen. Het gaat vooral om de basiszaken. Bijvoorbeeld de keuze om te worden begraven of te worden gecremeerd.

Meer lezen over het vastleggen van wensen in een wilsbeschikking >>

Kosten uitvaart

Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Heeft u geen verzekering, dan moeten uw nabestaanden de uitvaart betalen.
Als er geen nabestaanden zijn, neemt de gemeente de zorg hiervoor op zich. De gemeente betaalt uw begrafenis of crematie dan, maar kan de kosten op uw nabestaanden verhalen. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw gemeente.

Wat kosten uw wensen? Vraag hier een offerte aan >>

Wat moet er gebeuren na een overlijden? >>


 
 
UitvaartverzekeringOfferte