Bij een overlijden bel dag en nacht 0591 22 79 22

Op zoek naar Uitvaartverzorging in Emmen?

Vermeer Uitvaartverzorging is een uitvaartverzorger uit Emmen. Peter helpt met een open houding en net dat beetje extra aandacht bij een afscheid dat past bij u en uw familie.

Eigenlijk denk je er liever niet te veel over na. Toch krijg je vroeg of laat te maken met het overlijden van mensen in je omgeving. Als er iemand overlijd die wat verder van je af staat stuur je een kaartje, je reageert meelevend via Facebook of andere social media. Soms ga je naar een afscheidsdienst en krijgt dan al een klein beetje te zien dat er heel wat geregeld is. Als je zelf al eens een uitvaart hebt moeten regelen dan weet je dat er in een heel korte periode veel beslissingen genomen moeten worden. Het is dan fijn om ondersteund te worden door een professional die je meeneemt door deze moeilijke periode.

Wat moet er allemaal geregeld worden als er iemand is overleden?

Vast stellen van het overlijden

Als iemand is overleden is het wettelijk verplicht dat de dood officieel wordt vastgesteld door een arts. Dit kan de eigen huisarts zijn of een arts in een ziekenhuis of verpleeghuis. Van de arts krijg je vervolgens een setje papieren waarmee vervolgens aangifte van overlijden kan worden gedaan bij de gemeente. Soms zijn er bijzondere omstandigheden zoals een niet natuurlijke dood of suïcide.

Laatste verzorging

Nadat de arts geweest is mag de overleden persoon worden verzorgd. Dit kun je zelf doen, samen met iemand van de zorginstelling of samen met onze medewerkers. Wanneer je om wat voor reden dan ook liever niet bij de laatste zorg betrokken wilt zijn dan kunnen wij dit natuurlijk ook volledig verzorgen.

Opbaring

Als de verzorging is gedaan wordt de persoon meestal opgebaard. Dit kan in veel gevallen thuis en tegenwoordig ook vaak op de eigen kamer in een zorginstelling. Er kan gekozen worden voor een opbaring op het bed, op een opbaarplateau of in een uitvaartkist. Bij een opbaring op een bed is het afscheid vaak meer natuurlijk en in stapjes. Om de overledene te kunnen koelen maken we gebruik van een koelplaat die we op het matras plaatsen. Soms is een opbaring thuis niet mogelijk of gewenst. We kunnen dan uitwijken naar een uitvaartcentrum bij u in de buurt. In Emmen kunnen we terecht in meerder uitvaartcentra. In veel centra kan er gebruik gemaakt worden van een kamer waar u 24 uur per dag met eigen sleutel of key-card naar binnen kunt. Een onbekendere bijzondere vorm van opbaren waarbij meestal geen koeling gebruikt hoeft te worden is thanatopraxie. Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming… lees meer 

'De opbaring thuis was erg waardevol'.


Omhulling

Als de overledene uiteindelijk begraven of gecremeerd wordt schrijft de wet voor dat het lichaam moet zijn voorzien van een ‘omhulling’. Het meest gebruikt in Emmen is een uitvaartkist. Bij natuur-begraven en ook bij bepaalde culturen kennen we ook wel de lijkwade. Een lijkwade is een stuk stof wat op een speciale manier om de overledene wordt gewikkeld. Er kan natuurlijk ook gebruik worden gemaakt van een speciale stof of een eigen dekbed. Een lijkwade wordt om praktische redenen meestal in combinatie met een draagbaar gebruikt.

Aangifte van het overlijden

Wanneer er iemand is overleden moet er aangifte van het overlijden worden gedaan. Meestal doen wij dit, maar je mag dit ook zelf doen. De aangifte moet gedaan worden in de gemeente van overlijden. Dus als er iemand is overleden in het ziekenhuis van Grongingen maar in Emmen woonde dan moet er aangifte worden gedaan in Groningen. Nadat je aangifte heb gedaan krijg je een verlof om te mogen begraven of cremeren en een uittreksel van de overlijdensakte. Bij veel instanties, bijvoorbeeld banken en verzekeringsmaatschappijen, heb je een uittreksel van een akte uit het overlijdensregister nodig. Ook heb je om de overledene te mogen begraven of cremeren een verlof van de gemeente nodig.

Aankondiging van het overlijden

In vroeger tijden ging men langs de deuren om te laten weten dat er iemand was overleden. Tegenwoordig gebruiken we daar de rouwkaart en rouwadvertentie voor. Met de komst van internet nemen de mogelijkheden enorm toe. Veel mensen gebruiken sociale media om elkaar van gebeurtenissen op de hoogte te brengen. Veel mensen vinden het fijn dat niet alles voor iedereen toegankelijk is. Daarom bieden wij een condoleanceregister wat naar wens alleen toegankelijk is voor mensen die jullie bijvoorbeeld met een kaart zouden uitnodigen. We kunnen hier bijvoorbeeld de rouwkaart plaatsen. Familie en vrienden kunnen jullie vervolgens vanuit hun eigen veilige omgeving een persoonlijk bericht sturen. We merken dat dit voor veel mensen een veilige en fijne uitbreiding van de rouwkaart is.

Vrijblijvend kennismaken? Een offerte of beschrijving van uw wensen? Neem gerust contact met mij op.

Offerte aanvragen>
Uitvaartwensen beschrijven>>
Contact met Peter Vermeer>>

Meer over uitvaartverzorging in Emmen

Vanuit zijn woonplaats Veenoord, gelegen tussen Coevorden en Emmen, is Peter Vermeer in de buurt om u te helpen met professionele uitvaartverzorging.

Home